Tips til korrekturlæsning

3 tips til korrekturlæsning – hvis du vil gøre det selv!

 

Korrekturlæsning er afgørende for en teksts troværdighed. Hvis teksten er fejlbehæftet, vil den fremstå sjusket og ubearbejdet. Og sagen er, at det udtryk smitter af på læserens indtryk af tekstens afsender.

Så vil du sende et signal om troværdighed og professionalisme, så sørg for at teksten er fejlfri og velformuleret, inden den publiceres.

Hos Textservice korrekturlæser vi alle typer af tekster, men vi er ikke blege for at give et par råd med på vejen, hvis du selv vil stå for korrekturlæsningen.

 

1. Brug stave- og grammatikkontrollen

De fleste mennesker skriver tekster i Word, men mange undervurderer stave- og grammatikkontrollens betydning i korrekturprocessen. Og det er synd, for man får virkelig god hjælp. Du kan læse mere om sprogteknologi her.

Stavekontrollen fungerer på den måde, at alle ordene i en tekst sammenlignes med de ord, der indgår i stavekontrollens ordbog. Hvis stavekontrollen finder et ord, som den ikke kan identificere i ordbogen, markeres ordet med en bølget understregning. Det vil sige, at fejlstavede ord som diskution, transkribering og terasse markeres. Det samme gør slåfejl som fjeltyper, enklete og opmærskomhed.

Grammatikkontrollen skal man heller ikke kimse ad. Den er faktisk blevet så "intelligent", at den spotter mange grammatiske fejl og kommafejl. Det er en stor hjælp, og i langt de fleste tekster vil stave- og grammatikkontrollen kunne reducere fejlprocenten med 30-40 %.

Hos Textservice arbejder vi meget med transskription, og vi bruger aktivt stave- og grammatikkontrollen, når vi tjekker udskrifterne igennem, inden de sendes videre til kunden. Det er en god hjælp til hurtigt at spotte nogle oversete slåfejl.

 

2. Bagvendt læsning

Ja, hvad er det? Det betyder bare at læse en tekst bagfra. Det lyder som et tosset tip, men tag ikke fejl. Det virker.

Når man korrekturlæser den tekst, man selv skriver, vil der være ret åbenlyse fejl, som man overser. Man bliver – i et vist omfang – blind over for sin egen tekst. Man kender teksten, så når man læser den igennem for fejl, er hjernen hele tiden 2-3 ord foran læsningen, fordi man kender sin egen tekst. Så det enkelte ord får ikke særligt meget opmærksomhed, fordi det er uhyre svært ikke at læse sin egen tekst "automatiseret".

Derfor skal man læse teksten bagfra. Man bryder bevidst flowet i læsningen. Læsehastigheden sættes markant ned og opmærksomheden rettes mod det enkelte ord. Man vil i den proces se fejl, man overså tidligere.

 

3. Undgå de klassiske fejltyper

I mange tekster ser man de samme fejl gå igen. Det er nogle typiske fejltyper, som kan volde selv drevne skribenter problemer:

  • ad/af
  • et eller to ord
  • endelserne -ene eller -ende
  • hans/sin
  • elementære kommafejl

Hvad er den rette form i følgende eksempler:

  • Du skal nok få det lært hen af/ad vejen
  • Det ligger/lægger mig meget på sinde
  • Er der en læge tilstede/til stede?

Det paradoksale er, at det netop er de typiske fejl, der får teksten til at se dum ud – altså for den læser, der spotter fejlen. Der er ingen, der hænger sig i, om man kommer til at lave en slåfejl, men har man ikke styr på det elementære, fx præsens -r og hans/sin-problematikken, så er fanden løs i Laksegade, og teksten mister en god del troværdighed.

Derfor er det en rigtig god idé at læse op på de typiske fejl, inden man publicerer sin tekst. Det kan du fx gøre her.

 

Foretrækker du professionel korrekturlæsning?

Man kan nå langt ved egen kraft, men hvis du vil have en garanteret fejlfri og velformuleret tekst, skal du have en professionel korrekturlæser til at rette og bearbejde den.

Hos Textservice er vi eksperter i sprog, og vi gør giver gerne sproget i din tekst et markant løft. Læs mere om korrekturlæsning.

 

 

Seneste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *